Idag för en månad sedan, den 16 november, var det precis 70 år sedan Saabs civila trafikflygplan, Saab 90 Scandia flög för första gången. Bakom spakarna satt chefsprovflygare Claes Smith med provflygare Olle Hagermark som andrepilot. Radiotelegrafist var Bengt Carlsson. Det var en problemfri premiär som varade närmare en timma.

När krigsslutet var i sikte inleddes samtal mellan Saab och flygbolaget ABA om att utveckla en ersättare till DC-3:an. Saabs projektbeskrivning handlade om ett helmetallflygplan för 25–30 passagerare. Projektledare blev Tord Lidmalm. Efter att ha påbörjat utprovningen och de inledande demonstrationsresorna med P&W:s Twin Wasp-motorer om 1450 hk konstaterade man att denna var för svag för att svara mot kundernas krav. Serieversionen av flygplanet utrustades därför med den starkare P&W-motorn R-2180-E1 om 1825 hk.

Den 20 april 1948 tecknade ABA en order på 10 flygplan. Men trots kraftfulla insatser på marknadsföring och demonstrationsresor i Europa, Afrika, Nord-och Sydamerika blev Saab 90 Scandia aldrig någon försäljningsmässig framgång. Totalt såldes 18 flygplan. Förutom till ABA, som gick upp i SAS, såldes Scandia till de två brasilianska flygbolagen VASP och Aerovias Brasil. Även ABA/SAS plan såldes sedermera till Brasilien. Flygplanen gjorde där mycket god tjänst och togs ur drift först 1969. De var mycket driftssäkra och kallades i Brasilien inte utan anledning för ”punktlighetens mästare”.

Det kalla kriget betydde att Saab av Försvarsmakten tvingades prioritera produktion av jaktflygplanet Saab J 29. Saab tecknade då ett avtal med holländska Fokker, som tog över produktionen av de sista sex Scandia-flygplanen i serien. Slutleverans från Fokker ägde rum i oktober 1954.

Ett skäl till att Scandia inte blev någon succé på marknaden, trots att det enligt piloterna var ett bra flygplan, var att passagerarkapaciteten var otillräcklig. Det hade varit önskvärt att kunna ta upp till 40 passagerare för att vara ett konkurrenskraftigt flygplan. Ett annat, tungt skäl var, att flygplanet saknade tryckkabin. Tekniskt underlag för en tryckkabinversion togs fram 1949–50, men då hade konkurrenterna redan ett för stort försprång.

Tillverkningen av Saab 90 Scandia lades därför ner 1954 när de sista levererats från Fokker-fabrikerna, och inget av de 18 tillverkade flyger i dag. Men det gör fortfarande ett stort antal runt om i världen av det flygplan Scandian skulle ersätta, nämligen Douglas DC-3! En Scandia finns uppställd utomhus vid ett flygmuseum i Bebeduro nordväst om Sao Paulo.

Text: Ulf Delbro. Foto: via Saab

Scandia Bild 1

En Saab Scandia med SAS-målning.

 

Scandia Bild 2

Denna Scandia var tillhörigt bolaget Aerovias Brasil.

 

Scandia Bild 3

Scandian som står utanför flygmuseet i Bebeduro är tyvärr inte i bästa skick. Fotot, taget 2008 av den tyske flyghistorikern Marc Volland har ställts till förfogande av SFF-medlemmen Hans O. Sandström.