Nu är SwAFHF:s propellerverksamhet tillbaka till platsen där allt en gång började för 19 år sedan – i en hangar på Trollhättan-Vänersborgs Flygplats. Då, år 1997 bildades nämligen Västgöta Veteranflygförening av några eldsjälar, Håkan Andersson, Stellan Andersson, Olle Norén och Ulf Nylöf med Ulf som ordförande. Föreningen disponerade då en J28 Vampire och två Hawker Hunter, och man höll till i samma hangar som man nu åter flyttat in i.

Men redan efter ett år flyttade verksamheten till F7 Såtenäs. – Krister Backryd, som var flottiljchef, tyckte att vår verksamhet mer hörde hemma på en flygflottilj än på en civil flygplats, och hälsade oss välkomna, säger flygchefen Stellan Andersson vid inflyttningsceremonin i hangaren på Trollhättans-Vänersborgs flygplats den 4 november. Vi tackade förstås ja, och flyttade 1998 till F7, fortsätter han.

En annan eldsjäl som tidigt kom in i föreningen var major Anders Linnér, som sedan i många år satt i styrelsen.  – Vi startade med några få maskiner, men successivt växte det ut betydligt, säger Anders. Efterhand fick vi tillgång till flera jetflygplan som funnits i Flygvapnet. Förutom J28:an och J34:an tillkom nämligen en J29F Flygande Tunnan, en SK35C Draken, en AJS 37 Viggen och en Saab 105 SK60. Till detta skall läggas flera propellerflygplan -  två SK 16 Harvard, en SK 50 Safir och en SK 61 Bulldog.

- Redan från början blev det nödvändigt att satsa på flyguppvisningar såväl i Sverige som internationellt för att klara finansieringen av verksamheten, förklarar Anders Linnér. Vi får nämligen inte en krona i bidrag från staten. Men jag insåg, att det inte var gångbart internationellt att marknadsföra oss som Västgöta Veteranflygförening, det skulle bara inte funka, så därför kläckte jag 2002 idén om att vi i stället skulle kalla oss för Swedish Air Force Historic Flight och så blev det.

Och framgång  har man verkligen haft. Förra året genomfördes drygt 70 uppvisningar i 13 länder runt om i Europa med jetflygplanen, och man räknar med att närmare 1 miljon åskådare har sett dessa uppvisningar! Det fastställer SwAFHF:s dynamiske ordförande, generalmajor Bert Stenfeldt, i föreningens årsberättelse. Även SwAFHF:s propellerflygplan var flitigt anlitade och genomförde förra året sammanlagt 42 uppvisningar med SK16 och SK61 i Sverige, Finland och Danmark. Det är framförallt 3- och 4-grupp SK 16 med rökutsläpp och förenklad ”luftstrid” som rönt stor uppmärksamhet.

- Försvarsmakten har tre J32B Lansen, en J35 Draken och en SK37 Viggen, som vi länge hoppats få disponera, men det har varit trögt, fortsätter Anders Linnér. Nu verkar det dock få en lösning genom att Saab övertar ägandeskapet av dessa flygplan. Tanken är att låta SwAFHF få disponera och flyga dessa flygplan, det ser vi verkligen fram emot!

- Det betyder, när detta går i lås, att det kommer att bli trångt på F7 med alla våra flygplan, förklarar flygchefen Stellan Andersson. När det stod klart, att Golden Air/BRA, som hyrt ”vår” gamla hangar i Trollhättan, skulle flytta sin underhållsverksamhet därifrån, och att hangaren därför skulle bli ledig, så slog vi till och tecknade ett hyresavtal. Nu flyttar vi hit alla våra propellerflygplan inklusive vårt tvåmotoriga transportflygplan av typ Piper Aztec, och cirkeln sluts kan man säga. Nu är vi tillbaka i ”fadershuset”, och det blir jättebra, säger en mycket nöjd Stellan Andersson.

Målsättningen för SwAFHF är, att hålla alla flygplanen i luftvärdigt skick och att kunna flyga dem vid Flygvapnets 100-årsfirande år 2026, dvs om 10 år. Det är en mycket ambitiös målsättning, som alla flygintresserade i landet hoppas skall kunna förverkligas! Det vore verkligen fantastiskt!

Svensk Flyghistorisk Förening sätter mycket stort värde på det goda samarbete föreningen har med SwAFHF, och önskar fortsatt framgång med verksamheten. SwAFHF gör utan tvekan en utomordentligt värdefull insats för att bevara ett flygindustriellt arv. Det är mycket imponerande!

Text och foto: Ulf Delbro

 

Bild 1s

Anna Råhnängen, vd vid Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Anders Linnér, SwAFHF hälsar gästerna välkomna till hangarinvigningen.

 

Bild 2s

SwAFHF-piloterna Alf Ingesson-Thoor, Svante Kilén och Per Lindquist framför Svantes egen, strålande fina SK 16, som också är uppställd i hangaren.

 

Bild 3s

Självklart bjöds gästerna på en trevlig flyguppvisning  med SwAFHF:s två SK 16. Olle Norén flög den ”Gule”, och Affe den olivgröna. Här har motorerna just startats.

 

Bild 4s trollhattan

Anna Råhnängen, flygplatsens vd och Svante Kilén väntar på flyguppvisningen. Anna har en bakgrund som meteorolog i Försvarsmakten, och har bl.a. tjänstgjort på F7 Såtenäs.

 

Bild 5s Trollhattan

Vid eventet i Trollhättan deltog flera av SwAFHF:s piloter, tekniker och andra stöttepelare. Här är de samlade framför Svante Kiléns SK 16. Fr. v.: Svante Kilén, Olle Norén, Stellan Andersson, Alf Ingesson-Thoor, Ulf Nylöf, Per Lindquist, Anders Linnér, Fredrik Ericson, Heinz Linninger (hedersmedlem), Karl-Johan Kritz och Christian Lönn. På vingen står Martin Johansson, Henrik Bergman och Håkan Eriksson.

 

Bild 6s Trollhattan

6. Olle Norén (t.v.) är teknisk chef och Stellan Andersson flygchef i SwAFHF.

 

Bild 7s Trollhattan

7. Svante Kilén i samspråk med Ulf Nylöf, flygläkare vid F7 och en av grundarna av Västgöta Veteranflygförening, ursprunget till SwAFHF. Svantes SK 16 i bakgrunden.