Text Lennart Berns, foton via Hans Toftén, Grevbäcks hembygdsförening

Den 29 november 1955 var en svart dag för Flygvapnet. Då kolliderade två A 29B Flygande Tunnor från Västgöta flygflottilj, F 6, vid en skjutövning varvid de båda piloterna, löjtnant Carl-Ivar Norell och fältflygaren Karl-Erik Crona omkom. Planen sammanstötte på 1000 meters höjd och slog i marken i Lillhult, sydost om Skarpås, inte långt från Hjo.

Tack vare ett mycket lovvärt initiativ av Grevbäcks hembygdsförening har nu ett minnesmärke rests på platsen för haveriet. Minnesmärket invigdes den 24 september med tal av eldsjälen Hans Toftén i närvaro av anhöriga till de omkomna, representanter för F 6 kamratförening och Flygvapnet samt över hundra personer från bygden. Ceremonin kröntes av en överflygning av en JAS 39 Gripen från Kungl. Skaraborgs flygflottilj för att hedra de omkomna piloterna.

- Nu när jag sett minnesplatsen känns det riktigt fint. Nu fick pappa ett värdigt avsked. Jag hoppas det här sätter punkt för ett sorgearbete som pågått sedan olycksdagen, sade Pia Amini, dotter till löjtnant Norell.

tunna11a

Långt över 100 personer bevistade minneshögtiden, vilket om något visar den starka känslan av samhörighet mellan bygd och försvar. 

 

tunna11

Hans Toftén, en av initiativtagarna till minnesplatsen och minnesmärket,
höll invigningstalet. En annan talare var Flygvapenrepresentanten,
major Alf Ingesson-Thoor, som själv varit pilot på F 6.

 

tunna12

En minnestavla berättar om den tragiska olyckan för 61 år sedan,
som släckte två unga flygares liv.

 Karta HJO

Väganvisning