Det blev Bengt ”Flisan” Olsson från Onsala, som knep det åtråvärda vandringspriset i form av en styrspak från en Saab 35 Draken, som SFF Göteborg traditionsenligt delade ut vid årets modellevenemang Art in Miniature arrangerat av IPMS Göteborg (International Plastic Modellers Society) den 3-4 september.

 ”Flisan” fick priset för en mycket välbyggd modell av en J29E, märkt och målad som en av de 29:or som flögs av den mycket välkända s.k. Haglindgruppen på F9. Uppvisningsgruppen, som leddes av divisionschefen kapten Per Haglind, sattes upp 1955 och var under ett antal år Flygvapnets officiella uppvisningsgrupp med otaliga, mycket uppskattade uppvisningar både i Sverige och utomlands.

- Vi  i SFF Göteborg är mycket glada över att kunna utse en modell av en J29 från vår ”egen” flottilj F9 som årets vinnare av vandringspriset, inte minst för att det är en av Haglindgruppens flygplan, säger Carl-Olof Emanuelsson, ordförande i SFF region Göteborg.

 Pristagaren, som varit medlem i SFF sedan mitten av 60-talet, är en verklig veteran som modellbyggare. ”Flisan” har nämligen byggt modeller sedan han var 7 år och eftersom han nu fått 83 år ”på nacken”, så har han hållit på i 76 år vid det här laget!

- Jag började bygga modeller i trä och balsa och flög även med dem, men när plastmodellerna introducerades i början av 50-talet så tog de efterhand helt över. Jag har byggt hundratals modeller under årens lopp, och jag har fått olika utmärkelser vid tävlingar, men det här vandringspriset jag nu fått av SFF Göteborg kom som en fullständig överraskning, som jag blev väldigt hedrad och glad över, säger en närmast rörd Bengt ”Flisan” Olsson.

- Mitt största intresse är den äldre epoken i Flygvapnet, framförallt propellerflygplan, förklarar ”Flisan”. Men jag bygger även modeller av Saab 29, 32 och 35, men inte senare typer, det är jag inte så intresserad av.

- Modellen av Haglindgruppens J29E, som jag nu fått priset för, är en helsvensk, underbar byggsats framställd av företaget Pilot. Jag har byggt den rakt ur lådan utan att behöva göra några särskilda anpassningar. Dekalerna är framställda av den mästerlige Åke Fredriksson i Göteborg, som tyvärr inte längre finns bland oss. Dekalerna är helt i särklass, men de är numer omöjliga att få tag i, säger Bengt ”Flisan” med känsla.  

Vi gratulerar Bengt ”Flisan” Olsson som mottagare av SFF Göteborgs vandringspris 2016!

Text och foto: Ulf Delbro

 

IMG 2041s

Carl-Olof Emanuelsson, ordf i SFF Göteborg (t.h.) gratulerar en mycket glad Bengt ”Flisan” Olsson till vandringspriset – en styrspak till en Saab 35 Draken.

 

IMG 2045s
IMG 2046s

”Flisans” fina modell av J29:an i närbild. Notera 1. divisionens märkning, ”Den röda djävulen” i nosen.