Spotterpaviljong

Senaste Plane spotting

1 maj-spotting 2017 på Arlanda

Text och foto Lennart Berns

Måndagen den 1 maj var en strålande spotterdag på Arlanda i både överförd och bokstavlig bemärkelse! Sol och nästan klarblå himmel, ljumma västliga vindar med landning på bana 26 och vardagstrafik hade lockat mängder av plane spotters. Det var fullt både på planen vid avtagsvägen till Tilledal och på den av spotters egenhändigt uppförda utsikts- och fotoplattformen nära bantröskeln. En av de många intresserade utländska spotters var en herre från Luxemburg som denna dag besökte Arlanda och dagen därpå planerade att besöka Bromma, innan han reste tillbaka.

Dagen bjöd på många intressanta flygplan och udda flygbolag. Höjdpunkten var en Boeing 747-400 från spanska Wamos Air, ett charterbolag som i sin ägo har fyra exemplar av typen samt två Airbus A330. Det bildades 2003 och har kryssningsrederiet Royal Caribbean som en av delägarna. Boeing 747 är numera en ganska sällsynd gäst på Arlanda, än mera sällsynt att landning genomförs på bana 26. I övrigt bjöd dagen på en Airbus A319 från easyJet (ja, det stavas så …) i nya målningen, en Cessna 208Bfrån Nordflyg i Nyköping och en av Nextjets Saab 340B.

Majnumret av brittiska flygtidskriften Aviation News har en artikel om plane spotting på Arlanda och de kurser i ämnet som Swedavia och SFF arrangerar. Nästa kurs äger rum den 16 september. Närmare upplysningar fås genom att ringa SFF kansli på 0706 22 10 10.

 

Wamos s

Boeing 747 är numera en ganska sällsynt gäst på Arlanda. Glädjen bland förstamajspotters på Arlanda var stor när Wamos Air med sin 747-400 damp er på bana 26.

Nextjet s

Svenska Nextjet är en av användarna av beprövade Saab 340B.

Nordflyg s

En av minstingarna på Arlanda spottermåndagen 1 maj var Nordflygs Cessna 208B fraktmaskin.

easyJet s

Airbus A319 från easyJet har två nödutgångar över vingen i stället för som vanligt på versionen, en nödutgång. Därmed kan max antal stolar i kabinen ökas till 156. EasyJet är en relativ nykomling i Sverige. 

 

 

Berlin-Tegel augusti 2016

Text och foto Rolf Larsson

Berlin är Tysklands huvudstad och också den folkrikaste staden i Tyskland. Efter Berlinmurens fall och stadens återförenande har Berlin blivit ett populärt resmål för svenskar. Från Stockholm kommer man med flyg direkt till Berlin på c:a 1 tim 15 minuter, Air Berlin och SAS till Tegel och Norwegian till Schönefeld. Förutom att med taxi ta sig till stadens centrum så finns ett väl fungerande allmänt transportsystem (U-bahn/S-bahn/bussar) som snabbt och effektivt tar resenärerna till hotell och sevärdheter. För oss flygintresserade kommer här en spotterrapport från Berlin-Tegel som trafikeras av ett 40-tal olika flygbolag. Bansystemet utgörs av de parallella banorna 08L/26R (3023 m) och 08R/26L (2428 m). Söder om banorna ligger den klassiska 6-sidiga terminalbyggnaden på vars tak den utmärkta åskadarterassen ligger , det är möjligt att promenera runt hela terassen och ha en utmärkt överblick över både bansystem och gater med parkerade flygplan. Läget söder om banorna gör att solen inte utgör något hinder ur fotosynpunkt under större delen av dagen. Entréavgiften till terassen är 2 euro som erläggs i en automat innan passage av säkerhetskontrollen. Vad är det då för trafik som förekommer på Tegel ? Huvudaktören är Air Berlin som både har Europa- och långdistanstrafik , andra långdistansbolag är Hainan Airlines, MIAT Mongolian och United Airlines. Europa- och regionalflyg upprätthålls av de flesta europeiska flygbolagen och trafik till Mellersta Östen av bl.a. Jordanian, Etihad och Qatar Airways. Tyska förbundsrepubliken har sin flotta baserad på Tegel i byggnader norr om bansystemet där det också relativt ofta förekommer att andra staters VIP-maskiner parkeras.

Några bilder för att illustrera Tegels spottermöjligheter:

A6 AFD

Etihad  A330-343X  A6-AFD

 

JU 1011

MIAT Mongolian  B.767-300ER  JU-1011 efter landning från Ulan-Bator och Moskva

 

OE LBS

Austrian Airlines  A320-214  OE-LBS  i  specialmålning

 

A320neo

Lufthansa flyger på Tegel med nya A320-271neo och passar på att göra reklam för typens fördelar.

 

Tegel

Vi äldre entusiaster kan vara lugna , återväxten är god !

 

Mångfald i Düsseldorf 20 juli 2016

Text och foto Lennart Berns

Düsseldorf är huvudstad i Nordrhein-Westfalen som är den folkrikaste delstaten i Tyskland. Det återspeglas i Düsseldorfs internationella flygplats (DUS) som är tredje störst i Tyskland med omkring 180 destinationer. Cirka 70 olika flygbolag är representerade, bland annat SAS.

Flygplatsen har det mycket väl ordnat för plane spotters. En stor åskådarterrass erbjuder sikt åt olika håll, även bansystemet med dess två parallella banor. Tack vare närvaron av flygplanstyper av olika slag, från mindre affärsjet till kolossala Airbus A380, har terrassen blivit ett eldorado för flygintresserade. För svenska entusiaster är det enkelt att ta sig dit med lågprisbolaget Airberlin. Från Düsseldorf når man flygplatsen enkelt med tåg eller S-bahn. Som avkoppling till plane spotting ligger Wuppertal alldeles i närheten, berömt för sina hängande spårvagnar som är det närmaste lågflygning man kan komma!

Det kostar ett litet inträde att komma ut på terrassen, 2:50 Euro för vuxna och 1:50 Euro för personer över 60 år. Biljetter köps i en kassa, varefter man passerar en säkerhetskontroll. Ute på terrassen finns toaletter och även en glasskiosk. Den senare har jag dock aldrig sett öppen och kan heller inte upplysa om öppethållningstider, men flygplatsen kryllar av matställen.

Bildsvepet nedan ger en liten hum om mångfalden av flygplanstyper och flygbolag.

oversikt

Åskådarterrasssen erbjuder fri sikt över flygplatsen åt tre olika håll. Man kommer mycket nära flygplanen och kan studera klargöring, bagagehantering och push back.

 

757 300

Boeing 757 gör fortfarande trogen tjänst men slutade tillverkas år 2004. Här i 300-versonen. Condor är ett i grunden tyskt charterflygbolag, bildat 1955, numera delägt av bland andra Lufthansa och resebyrån Thomas Cook.

A320

En Airbus A320 från grekiska Aegean under push back. De olika flygplanen i A320 familjen skiljs lättast åt genom nödutgångarna. A319 har vanligtvis en över vingen, A320 två och A321 fyra jämnt fördelade utmed flygkroppen.

A330

Airbus A330 är ett stort trafikflygplan med två mittgångar. Det här exemplaret kommer från turkiska Onur Air som har sin bas i Istanbul.

 

A380

Världens största passagerarflygplan, Airbus A380, har börjat trafikera Düsseldorf. Flygbolaget är Emirates, som för övrigt är världens största operatör av typen.

Dreamliner

Efter ett något kärvt före i introduktionen, är Boeing 787 Dreamliner nu en vanligt förekommande typ. Denna kommer från japanska ANA.

 

Embraer 190

Brasilianska flygplanstillverkaren Embraer har ett visst svensk intresse eftersom de deltar i utvecklingen och tillverkningen av JAS 39 Gripen. De har också en omfattande tillverkning av olika typer av trafikflygplan, som här Embraer 190.

 

Fokker 100

Holländska KLM är trogen likaledes holländska Fokker 70. En intressant detalj är den klyvbara stjärten som fungerar som luftbroms.

 

Plane-spotting på Skavsta, Nyköping

 Text o Bild: Stieg Ingvarsson

Skavsta flygplats har ett mycket bra spotting-område som ligger nära flygtrafiken. Det är den kulle som ligger invid F11 museum vid huvudbanan 08-26 östra banände.

Här kommer man ca 100 m från banan och flygplatsstaketet ligger nedanför kullen och stör på så sätt inte alls fotografering – förmodligen bästa spotterplats i Sverige!

Under de senaste 2 veckorna har trafiken också utökats med avsevärd militär trafik i samband med övningen Baltops 2016, som avslutades idag 18 juni. Det har inneburit att USAF landat 4 ggr med C-17 och att helikopterflottiljen haft en framskjuten bas för 2 Hkp 16 vid tvärbanans avslutning. Den militära trafiken har utan svårighet integrerats med ordinarie avgångar för trafikflyg, bruksflyg och allmänflyg. Ryanair dominerar med  30 avgångar i veckan och Wizzair har ökat till 12 avgångar. Dessutom flyger kustbevakningens 3 Dash 8 regelbundet med Skavsta som bas liksom Saabs målflyg. Affärsjet och ambulansflyg förekommer ofta  liksom allmänflyget från Nyköpings flygklubb och Nyköpings fallskärmsklubb.  Här kommer några axplock  från trafiken lördagen den 18 juni.

     IMG 5678s   C-17 tankas inför nästa uppdrag  

 

IMG 5687s    Ryanair taxar ut framför F11 TL-torn    

 

   IMG 5712s Wizzair till Warszawa och Katowice                   

 

  IMG 5713sLearjet målflyg från Skavsta i Saab-regi               

 

IMG 5723s  Även MU-2 används fortfarande som målflyg       

 

 IMG 5749s C-17 på väg till start                                                

 IMG 5767s128 ton på väg att lyfta                                      

 IMG 5770C-17 har imponerande kort startsträcka       

 

IMG 5729s  Stort intresse från Malmborgshagens förskola   

 

Helgspotting på Arlanda

På lördagarna runt lunchtid brukar det landa flera intressanta flygplanstyper eller flygplan med udda målningar och märkningar på Arlanda. Vackra dagar, som det varit i början av vårmånaden maj, är den av SFF och Swedavia uppförda spotterpaviljongen ett populärt besöksmål. Särskilt gäller detta när bana 19L är i användning, alltså den östraste av de två nordsydliga banorna men landning norrifrån. Parkeringen är full med bilar. De sanna entusiasterna är försedda med kikare, kamera och smart phone med appen Flightradar 24 för att få en uppfattning om förestående landningar. Efter en del reparationsarbeten är paviljongen i mycket gott skick. Olika planscher berättar om de olika flygplanstyperna, något som har en god pedagogisk verkan. ”Titta, det måsta vara en sådan här”, säger en yngling till en annan och pekar när en Airbus A318 taxar förbi på taxibanan, bara 100 meter bort.

Det är lätt att hitta till paviljongen. Man åker mot Arlanda och tar av mot vägen till Almunge. Strax innan passage av inflygningsljusen står en skylt ”Utsiktsplats”. Närmare beskrivning av utsiktsplatsen, eller spotterpaviljongen som vi kallar den, finns på SFF hemsida.

Nedan följer ett litet bildpotpurri från lördagen den 7 maj när solen både sken och värmde.  

Lennart Berns, text och foto  

 

Canadair

En unik och sällan sedd gäst på Arlanda är Canadair CL604 från Marocko.

 

B757

Icelandair är en stor europeisk användare av Boeing 757, som kommer att tjäna dem ett bra tag till.

 

SAS 330

SAS Airbus A330 på kort final efter flygning från Chicago.

 

Emirates

Ett av det större flygplanen på Arlanda, nu när Boeing 747 mer eller mindre gjort sorti, är Boeing 777, här från Emirates i Dubai.

 

Neos

Italienska Neos, med bas i Milano, syns då och då på Arlanda med någon av sina Boeing 737.

 

MD80

Sedan SAS sålde sina MD-80 är typen en numera ganska sällsynt gäst på Arlanda. Denna kommer från Bulgaria Air.

 

Norwegian

Några besökare på spotterpaviljongen ser en Norwegian B737 på kort final över Halmsjöns spegelblanka yta.  

Spotterpaviljong på Arlanda

På Arlanda, ESSA, finns en spotterpaviljong som Luftfartsverket har uppfört i samarbete med Svensk Flyghistorisk Förening. SFF svarar bl.a. för att det är rent och snyggt vid paviljongen.

Paviljongen finns på en kulle vid bana 01R/19L (även benämnd ”nya banan” eller ”bana 3”) och ligger i närheten av den vackra Halmsjön, se karta nedan. Halmsjöns vatten är numera friskt och klart och där finns en anlagd badplats. Från paviljongen ges en god vy över den nya banan på Arlanda. Strax intill passerar taxibana W som förbinder terminal 5 med de östra delarna av flygplatsen. På andra sidan sjön finns en badplats för den som vill svalka sig i vattnet. Paviljongen har blivit uppmärksammad i medier. Expressen och andra tidningar har haft reportage. TV 4 förlade en morgonsändning till platsen. Där ordnas också kurser i spotting. De är faktiskt unika i sitt slag. BBC World Service har haft reportage om dem, likaså svenska TV-kanaler. Till och med damtidningen Amelia har skrivit om hobbyn.

 

Allmänt om spotting

Spotting är en växande fritidssysslesättning och lockar gammal som ung. En del antecknar och prickar av flygplanens registreringar i särskilda listor medan andra fotograferar de olika flygplantyperna med de olika flygbolagens målning och märkning. Det finns numera både böcker och tidsskrifter om spotting.

Spotterpaviljongen på Arlanda har märkts ut med en skylt "Utsiktsplats" på vägen till Almunge, varför den är lätt att hitta. Här har några HD-fans gjort en paus för att spana in landningar på 19L.

 

Karta ESSA

Den röda markering markerar platsen för paviljongen. Kartan ingår i publikationen Svenska Flygfält  som ges ut av KSAB, Bromma. Kartan här får inte användas i samband med flygning, vi kan inte garantera att den är aktuell för flygbruk. KSAB har varit vänliga att ge oss tillstånd att publicera kartan här.

 

Andra lämpliga utsiktsplatser för spotting

Bana 26: Det ödetorp som ligger under kort final till bana 26 (vägavtaget mot Tilledal) samt invid staketet på södra sidan i höjd med sättningspunkten. En stig leder till en spotterplats som iordningställts med lastpallar för fri sikt över staketet.

Bana 01L: Vid östra sidan av bana 01L finns det en liten parkering och gångväg upp efter skogskanten till en lite högre plats. Man kör vägen mot fraktterminalen, i stället för brandstationen, så ligger infarten till vänster efter att man passerat banänden. Minst lika bra, om inte bättre, ställe som den byggda spotterpaviljongen då det är mer trafik på den banan.

Vid tidigare spotterplats invid staketet på västra sidan om 01L i höjd med sättningspunkten har lastpallarna nu tagits bort och likaså vallen som dom stod på.

 

Radiofrekvenser

Nedan några användbara frekvenser på Arlanda.

  • ATIS: 119,00 Arrival (automatisk utsändning, här lämnas bl a uppgift om bana i användning samt aktuellt väder)
  • ATIS: 119,00 Departure (samma som ovan, men för avgående trafik)
  • Ground: 121,70 (West)
  • Ground: 121,925 (North)
  • Ground: 121,975 (East)
  • TWR: 118,50 (Rwy 01L/19R, 08)
  • TWR: 125,125 (Rwy 01R/19L, 26)
  • Delivery: 121,825 (här lämnas färdtillstånd = "klarering eller clearence" för flygningen)
  • APP: 123,70, 124,10, 126,65

 

Regler vid paviljongen

Hjälp till att vårda denna vår gemensamma och värdefulla tillgång och att anmäla eventuella fel och brister till SFF kansli. Var vänlig och håll paviljongen och området runt omkring den snyggt genom att kasta tomma filmburkar, matsäcksrester och annat skräp i soptunnan. Då blir paviljongen trevligare för dem som kommer efter dig. Om någon före Dig inte slängt sitt skräp i soptunnan, hoppas vi att Du gör det åt honom eller henne. Eventuella skador eller andra brister kan anmälas till Svensk Flyghistorisk Förening som tillika är stugfogde. Telefon 0706-22 10 00 eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning: (bil) Väg 273 mot Almunge/Norrtälje (skylltat från huvudinfarten samt från Märsta). Sväng vänster direkt efter den andra taxibanebron, mot ”Skogsvägen” och ”utsiktsplats”. Kullen med parkering och paviljong ligger på höger sida.

Vägbeskrivning: (kollektivt) SL-buss 583, Märsta-Arlanda och fortsätt förbi terminalerna. Går Du på vid terminalerna åk i riktning ”Arlanda”. Stig av vid ändhållplatsen Skogsvägen/Östra Hangarvägen, som ligger strax nedanför paviljonen.

 

Länkar

Scramble: http://www.scramble.nl/airports.htm

Flightpix http://www.flightpix.com

 

Information i media

Viewing Area guide

Aviation News incorporating Jets May 2017